Cum sa alegi o motocicleta second hand
Cum sa alegi o motocicleta second hand si ce sa verifici la ea
Putini sunt cei care isi permit achizitia unei motociclete noi, insa numarul celor pasionati de zborul pe doua roti este unul urias. Tocmai de aceea, piata motocicletelor second hand si piata de piese moto este una foarte dezvoltata. Nu vorbim despre aceeasi dezvoltare cunoscuta de piata de automobile, insa cei ce isi doresc o motocicleta au de unde alege.
Din pacate, informatiile nu sunt foarte bogate, motiv pentru care ne-am hotarat sa cream un ghid cat mai complet despre cum se alege o motocicleta second hand. Vom aborda fiecare detaliu: procesul de cautare si de vanzare, utilizare, piese motociclete, alegere service si siguranta.
De unde poate fi achizitionata motocicleta si care este cea mai potrivita?
Cautarea trebuie sa inceapa online. Exista Google, unde sunt afisate suficient de multe rezultate cu motociclete second hand de vanzare si exista site-uri dedicate, precum Bikeshop. De asemenea, se pot cauta variante cat mai bune pe site-uri de anunturi auto sau generale: olx, autovit, etc.
Cei care doresc un proces de achizitie rapid, pot miza pe motociclete achizitionate direct din Romania. Cei care doresc un pret mai bun si o varietate mai mare de optiuni, pot incerca pe site-uri din strainatate precum Mobile.de sau Moto.it. Achizitia unei motociclete din strainatate presupune ceva stres si costuri in plus, legate de inmatriculare si transport.
In ceea ce priveste cea mai potrivita motocicleta, orice om pasionat de motoare pe doua roti are deja o idee despre ceea ce isi doreste. Daca ideea nu este foarte bine conturata, forumurile precum Motociclism.ro sau Pro-bike.ro ofera o multime de informatii valoroase.
Exista si cateva sfaturi generaliste legate de alegerea motocicletei:
- Un incepator nu trebuie sa conduca o motocicleta cu peste 600 cmc. Este vorba despre siguranta si control, care trebuie sa fie mereu prezente;
- Pe langa brand, putere si aspect, conteaza foarte mult confortul oferit de motocicleta. Tocmai de aceea, nu trebuie sa fie achizitionata fara un test.
- Scopul conteaza si el foarte mult. Pentru calatoriile in afara orasului se preteaza un motor puternic si stabil. Pentru deplasarea prin oras insa, un scuter poate sa fie o alegere mai potrivita: consuma putin, se strecoara usor, costurile pentru piese pentru scutere sunt mici, etc.
Sfaturi legate de acte si birocratie atunci cand cumperi o motocicleta second hand
Presupunand ca a fost gasita o motocicleta atractiva, urmeaza partile cu adevarat dificile: acte si verificari. Nu intram in foarte multe detalii legate de acte, insa amintim de documentele ce trebuie sa fie prezente la orice tranzactie:
- Contractul de vanzare – cumparare ce trebuie sa fie facut intre vanzator si cumparator si citit cu foarte mare atentie;
- Acte vamale, in cazul in care motocicleta este cumparata dintr-o tara din afara U.E.
- Dovezi privind felul in care motocicleta a intrat in tara, care pot fi reprezentate de numere provizorii, factura oferita de firma de transport sau numarul de inmatriculare al masinii cu care s-a facut transportul.
- Cartea de identitate a vehiculului. Orice vehicul care circula pe drumurile publice are o carte de identitate. Cartea de identitate trebuie sa fie verificata, in asa fel incat seria inscrisa in aceasta sa coincida cu cea inscrisa pe motocicleta.
Ulterior, pentru inmatriculare va fi nevoie de o serie de noi documente. Dat fiind faptul ca cerintele se mai modifica de la un an la altul, este bine sa se consulte direct site-ul drpciv.
Lasă un răspuns